Red Mijn Vakantie

Beveiliging

We staan nog aan het begin van de zomer en dat betekent dat mijn koffer klaar staat in de woonkamer. Elk moment kan ik gebeld worden en dat vlieg ik naar de Costa’s. Om verhalen van verdrietige vakantiegangers aan te horen, om te checken wat ze vertellen, om de reisorganisaties ermee te confronteren en - tenslotte - de vakantie te redden. Want dat laatste is en blijft het enige doel.

De opnames maak ik met een team dat op elkaar is ingewerkt. De cameraman, geluidsman, regisseur; ook vorig jaar waren ze erbij. Dat is belangrijk, want als het mis dreigt te gaan moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Vorig jaar werden we aangevallen door medewerkers van villaverhuurder Villamar in Spanje. Ze wilden onze cameraspullen afpakken en probeerden dat met grof geweld. Gelukkig wisten we ons op het nippertje te bevrijden en dat was niet in de laatste plaats omdat we van elkaar wisten wat we moesten doen.

Er zijn cameraploegen die standaard een beveiliger meenemen. Zelf doe ik dat in principe niet. De momenten dat ik voor Undercover in Nederland  een beveiliger heb meegenomen zijn op 1 hand te tellen en dat deed ik dan vooral om slachtoffers die erbij waren een veilig gevoel te geven.

Dat betekent niet dat we onvoorzichtig zijn; ik vertrouw gewoon liever op mijn intuïtie en mijn ervaring in dergelijke situaties. Bovendien denk ik dat beveiliging voor sommigen juist als een rode lap kan werken. Daarnaast: we komen voor de goede zaak, hebben een goed verhaal en willen mensen helpen. Dat het vorig jaar bijna misliep, lag aan de opvliegendheid van een paar Spanjaarden. Dat soort types kun je overal tegenkomen en daar kun je je maar moeilijk tegen wapenen. Mochten reisleiders of hoteleigenaren agressief reageren, dan staat dat op camera, doe ik aangifte en gaan we door met ons werk.

Alberto Stegeman

Heeft u een vakantie die gered moet worden? Kent u iemand die in het buitenland wel wat hulp kan gebruiken. Meld u dan aan voor Red mijn vakantie en bel het alarmnummer: +31653996666 of mail redmijnvakantie@sbs.nl

Meer over Beveiliging