Muziekherinneringen
Muziekherinneringen

Muziekherinneringen

In iedere aflevering worden 4 portretten geschetst van personen met dementie. We leren verschillende mensen kennen die hun mooiste, meest romantische, verdrietigste of grappigste herinnering bij bepaalde muziek delen. 

Dementie en alzheimer

Ongeveer een kwart miljoen Nederlanders heeft een vorm van dementie. Eén op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Alzheimer is de bekendste vorm van dementie; 70 procent van alle mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Daarnaast zijn er ruim 50 andere vormen van dementie, zoals frontotemporale dementie (FTD), vasculaire dementie, en Lewy Body dementie, die bij het grote publiek niet of veel minder bekend zijn. De verschijnselen verschillen per ziekte, maar ook bij patiënten met dezelfde ziekte kan de ziekte zich verschillend ontwikkelen. Dit is ook te zien in de portretten in het programma.

Met Muziekherinneringen wordt aandacht gevraagd voor dementie in het algemeen en wil Alzheimer Nederland geld ophalen voor onderzoek naar alle vormen van dementie. Omdat dementie bij het grote publiek bekend staat als 'Alzheimer' en deze term als urgenter en ernstiger wordt ervaren dan 'dementie' - zo blijkt uit onderzoek - is ervoor gekozen in de oproep steun te vragen voor de strijd tegen alzheimer . We willen zo graag dat er een oplossing komt voor (alle vormen van!) dementie, dat we zo veel mogelijk mensen willen raken met onze oproep.