Mag ik jullie oma zijn?
Kim-Lian van der Meij brengt eenzame ouderen en jonge gezinnen samen in 'Mag ik jullie oma zijn?'

Kim-Lian van der Meij brengt eenzame ouderen en jonge gezinnen samen in 'Mag ik jullie oma zijn?'

|

Er zijn in Nederland meer dan één miljoen eenzame ouderen en dat aantal neemt nog steeds toe. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer jonge gezinnen zonder oma of opa. In het nieuwe SBS6-programma Mag ik jullie oma zijn?, te zien vanaf dinsdag 20 november, brengt presentatrice Kim-Lian van der Meij deze eenzame ouderen en jonge gezinnen op een bijzondere en emotionele manier samen. 

In het hartverwarmende tv-programma staan de eenzame ouderen centraal. Kim-Lian van der Meij leert hen kennen en gaat bij hen langs met een groot aantal aanmeldingen op zak van jonge gezinnen zonder opa of oma. De oudere kiest een aantal gezinnen uit met wie hij of zij op stap wil gaan. Dat is een bijzonder en vaak emotioneel moment. Ze gaan echte familie-activiteiten ondernemen, zodat de opa of oma in spé de gezinnen goed leert kennen, ze kunnen voelen waar elkaars gemis zit en ze kunnen ervaren of ze goed bij elkaar passen. Want uiteindelijk gaat het om de allesomvattende eindvraag 'Mag ik jullie oma zijn?' die de eenzame oudere aan één van de gezinnen voorlegt. De 81-jarige Joke doet mee aan het programma: “Het meest verdrietig word ik als ik andere oma’s hun kleinkinderen beet zie pakken en ik me realiseer dat ik dit nooit zal hebben”. En ook de 69-jarige weduwe Marijke: “Ik heb zoveel liefde en ruimte om te geven, maar niemand om het mee te delen."  

Jonge gezinnen

Kim-Lian gaat ook op bezoek bij de gezinnen en leert ook hen beter kennen. Vaak zijn de echte oma of opa overleden of geëmigreerd en is er een enorm gemis. Kim-Lian merkt dat de gezinnen zich dus juist extra goed kunnen verplaatsen in de eenzame oudere. Zo is er een gezin met maar liefst zeven kinderen en geen oma of opa. Natuurlijk hopen de gezinnen vurig dat zij worden gekozen als de opa of oma het grote nieuws komt brengen. De gezinnen die niet worden gekozen worden voorgesteld aan Nederland en via een online platform kunnen alle oma's en opa's in Nederland reageren. 

Kim-Lian van der Meij is helemaal op haar plek als presentator van dit nieuwe programma. "Ik vind het een eer om dit te mogen doen in deze donkere dagen van het jaar. Gelukkig heb ik nog een oma, en daar ben ik iedere dag blij mee. Tijdens de opname was er een 81-jarige oma die voor het eerst in vijftig jaar een baby vasthield. Niemand hield het droog, ook het hele team achter de schermen niet."  

Uitzending: SBS6, wekelijks vanaf 20 november van 21.30 – 22.30 uur.