Mag ik jullie oma zijn?
‘’Je moet toch echt zelf de slingers ophangen’’

‘’Je moet toch echt zelf de slingers ophangen’’

|

Joan (74) – Driebergen: ‘’Het was best even aanpassen toen ik mij besefte dat ik geen kleinkinderen zou krijgen. Mijn zoon en dochter zijn beiden in de veertig en vrijgezel, dus kinderen zitten er bij hun niet meer in. Eerst dacht ik: ‘het komt wel goed, ik word nog wel oma!’ Maar nu de tijd verstrijkt heb ik mij erbij neergelegd dat het niet meer gaat gebeuren.

Vroeger had ik een beeld voor mijzelf hoe ik mijn oude dag door zou brengen. Gezellig met kleinkinderen, maar dat heb ik bij moeten stellen. Soms word ik daar wel verdrietig van, maar ik kan daar niet in blijven hangen. Dan word je depressief. In het leven moet je toch echt zelfs de slingers ophangen.

Daarom zorg ik ervoor dat ik lekker bezig blijf. Ik golf, fiets, ga naar het theater. Maar ik doe het wel allemaal alleen. Van mijn ex-man ben ik tien jaar geleden gescheiden. Vooral het weekend is lastig. Mijn vriendinnen hebben wél allemaal kinderen en kleinkinderen die ze in het weekend zien. Soms zie ik foto’s en hoor ik verhalen en dat maakt me dan best een beetje verdrietig. Het is een gemis, jammer genoeg.

Als ik kleinkinderen zou hebben, dan zou ik ze graag willen leren dat positief zijn enorm belangrijk is. Vroeger had mijn moeder het echt niet breed, maar het is altijd goed gekomen. Dat had ik ook graag aan mijn kleinkinderen willen meegeven.’’