Mag ik jullie oma zijn?
‘’Ik cijferde mijzelf weg, en zo sloop de eenzaamheid mijn leven binnen.’’

‘’Ik cijferde mijzelf weg, en zo sloop de eenzaamheid mijn leven binnen.’’

|

Marijke (69): ‘’Ik heb altijd gedroomd van een groot gezin. Ik kom zelf uit een grote familie en had vijf broers en zussen. Wat had ik dat graag ook voor mijzelf gewild. Mijn eerste man bleek geen kinderen te willen en bij mijn tweede partner kon ik geen kinderen meer krijgen. Op mijn 41e werd toch mijn dochter Estelle geboren; mijn cadeau kind! We hadden een prachtig leven, maar helaas was mijn relatie met haar vader na 23 jaar stuk gelopen. Ik stond er alleen voor met haar. Ook de vijf kleinkinderen van mijn partner verdwenen uit mijn leven.

Later kwam ik Ferdinand tegen; met hem heb ik ook een mooie tijd gehad. We hadden het goed; een mooi huis, leuke vakanties, we waren veel op reis samen.… Ferdinand had ook al vijf kleinkinderen, waar ik een leuke band mee had. Helaas veranderde de band met hun ouders op het moment dat Ferdinand met mij trouwde. Daar waren ze niet blij mee, en zo verdwenen de kleinkinderen weer uit mijn leven.

Ferdinand werd ziek en ik heb toen jaren voor hem gezorgd. Dat maakte mij eenzaam. Mijn leven stond in het teken van zijn verzorging en ik heb het met liefde gedaan, maar zwaar was het wel. Ik heb mijzelf weggecijferd in die periode en zo sloop de eenzaamheid mijn leven binnen. Een sociaal netwerk had ik niet meer; de lieve meiden uit het verpleeghuis werden mijn familie.

Toen Ferdinand overleden was, overleed mijn vader kort daarna ook. Toen werd het stil. Ikzelf werd ook ziek. Ik denk omdat ik teveel verdriet had. Pas toen besefte ik hoe alleen ik eigenlijk was, hoe weinig mensen ik zag op een dag. Kleine kinderen zouden de eenzaamheid echt weg kunnen nemen. Ik had zelfs een voorleesplan bedacht voor op de basisschool, maar daar heb ik nooit meer wat van vernomen. Jammer, want ik vind het met kinderen om mij heen altijd een groot feest. Ik heb zoveel te geven en ik zou heel graag oma voor kleintjes willen zijn. Ik zou dolblij zijn met meer mensen om mij heen.’’

Marijke zie je dinsdag 20 november om 21.30 uur op SBS6. Zal zij een nieuwe familie vinden?