Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Zeebaarsfilet gegaard in een zoutkorst | Woensdag 21 augustus

Klinkt Smakelijk | Zeebaarsfilet gegaard in een zoutkorst | Woensdag 21 augustus

|

Week 8 is de week met Shirma Rouse als gastjury. In aflevering 3 van deze week heeft Wouter zeebaarsfilet gegaard in een zoutkorst gemaakt in Klinkt Smakelijk. 

Dit gerecht is voor 4 personen en is te bereiden in 60 minuten. 

Ingrediënten:

  • 1 hele wilde zeebaars van ± 1 kg
  • 3 eiwitten
  • 1 kg grof zeezout
  • 500 g bloem
  • 1 el rozemarijn
  • 2,5 dl koud water
  • 1 venkelknol
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • Verse basilicum
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen peper

 

Zoete aardappelpuree

  • 700 g zoete aardappelen
  • 50 ml volle melk
  • 2 el koolzaadolie
  • 12 stuks verse salieblaadjes
  • 25 g verse bieslook
  • 2 tl grove Zaanse mosterd
  • 1 el appelstroop

 

Garnering

  • 2 courgette
  • Zout & peper

 

 

 Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Klop de eiwitten los en roer ze door het grove zout samen met de bloem, fijngehakte rozemarijn en beetje voor beetje wat water tot een dikke ‘pasta’ ontstaat. Bedek de bodem van een kleine bakplaat of ovenschaal met een derde van het zoutmengsel.
  3. Vul de buikholte van de zeebaars met de in plakken gesneden venkel, tomaat, ui, verse basilicum, wat plakjes citroen en versgemalen peper. Leg de vis op het zoutmengsel en bedek de zeebaars helemaal met de rest van het zout. Druk het aan met de achterkant van een lepel zodat er geen vis meer zichtbaar is.
  4. Plaats de vis in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze in 30 minuten garen.
  5. Haal de vis dan direct uit de oven en breek de zoutkorst weg. Serveer de vis direct gefileerd uit de zoutkorst, verwijder ook het vel.

 

Zoete aardappelpuree

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de salieblaadjes in reepjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de salie op laag vuur. Verwarm de melk.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze grof met de pureestamper. Meng de melk, kruidenolie en mosterd erdoor. Snijd de bieslook in stukjes en roer door de puree. Verwarm de appelstroop even in de magnetron tot hij vloeibaar is. Garneer de puree met dunne lijntjes stroop die je van een lepel laat lopen.

  

Garnering

  1. Was de courgettes. Schil de eerste plak met een kaasschaaf af. Dit stuk gebruik je niet! ga door tot dat te courgette op is.
  2. Verwarm een gril op het vuur. Leg de courgette er in. We grillen de courgette maar aan één kant. Bestrooi met zout en peper.

Smakelijk eten!