Klinkt Smakelijk
Vandaag om 18:00
Klinkt Smakelijk | Thaise groene curry | Woensdag 10 juli

Klinkt Smakelijk | Thaise groene curry | Woensdag 10 juli

|

Week 2 is de week met Ferry Doedens als gastjury. In aflevering 3 van deze week heeft Marinka Thaise groene curry gemaakt in Klinkt Smakelijk. Als bijgerecht heeft ze hier een smakelijke ananas-mango salsa bij gemaakt. 


Dit recept is voor 4 personen en is te bereiden in 40 minuten. De ananas-mango salsa is te bereiden in 10 minuten.

Ingrediënten: 

Voor circa 75 gram groene currypasta:

  • 2 grote groene chilipepers en 6 kleine (rawit) groene chilipepers
  • 2 stengels verse citroengras, buitenste bladeren verwijderen en het binnenste deel heel fijn snijden.
  • 1 cm fijngesneden galangal (Thaise gemberwortel)
  • Klein stukje kurkuma (geelwortel)
  • Handje verse wortel van de koriander
  • 50 gram sjalotjes
  • 15 gram knoflook
  • 2 tl Laos (kruiden)
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl fijngemalen komijn
  • 2 tl garnalenpasta

 

Overig:

  • 500 gram kipdijfilet
  • 50 ml sojaolie
  • 400 gram kokosmelk
  • 40 ml vissaus
  • 25 gram witte palmsuiker
  • 6 Thaise aubergines (formaat van een ei)
  • 12 Thaise aubergines (formaat van een grote erwt)
  • 6 baby maiskolfjes, uit blik of vers van de toko
  • 2 blaadjes citroenblad
  • 3 takjes Thaise basilicum (bei horapha)
  • 2 rode chilipepers om te garneren

  

Kleine ananas-mango salsa:
  • 1 verse ananas
  • 1 verse mango
  • 2 el limoensap en de schil van de limoen geraspt
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el roze peperkorrels
  • 1 el korianderblaadjes

  

 Bereidingswijze: 

Voor de currypasta

  1. Vermeng de chilipepers met de rest van de ingrediënten en maal het zeer fijn met een vijzel of in een blender.
  2. In een blender: voeg wat kippenbouillon toe omdat de massa anders te droog is om deze goed fijn te malen. Vervolgens zeef je de massa en houd je de currypasta over. De bouillon kan je (deels) toevoegen als smaakmaker van het gerecht.
 
Voor het gerecht
  1. Snijd de kipdijfilets in reepjes.
  2. Verhit de olie in een wok op hoog vuur en voeg de currypasta toe, verwarm deze al roerend totdat de geuren goed vrijkomen.
  3. Voeg de gesneden kipdijfilets toe en roer alles door elkaar.
  4. Doe vervolgens de kokosmelk, de vissaus en de palmsuiker bij de kip en laat het in circa 15 minuten gaar worden.
  5. Maak de aubergines schoon door het kroontje van de onderkant af te snijden en de rest in kwarten te verdelen. Bij de kleine aubergines kun je de steeltjes er vanaf plukken.
  6. Voeg de aubergines toe samen met de citroenblaadjes.
  7. Voeg de babymaïskolfjes toe.
  8. Voeg enkele blaadjes Thaise basilicum toe.
  9. Proef en breng op smaak met limoensap, suiker en vissaus. 
  10. Dien op met Thaise basilicum en verse rode peper voor de kleur. Serveer met jasmijnrijst.
 
 
Voor de kleine ananas-mango salsa
  1. Snijd de verse ananas in blokjes van 1 cm bij 1 cm.
  2. Snijd de verse mango ook in blokjes, of in reepjes.
  3. Meng alle ingrediënten met elkaar en proef tussendoor of het naar wens smaakt.

Smakelijk eten!