Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Tajine met köfte en ei | Woensdag 14 augustus

Klinkt Smakelijk | Tajine met köfte en ei | Woensdag 14 augustus

|

Week 7 is de week met Heleen van Royen als gastjury. In aflevering 3 van deze week heeft Shireen tajine met köfte en ei gemaakt in Klinkt Smakelijk. 

Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen en is te bereiden in 75 tot 90 minuten.

Ingrediënten: 

Tomatensaus

  • Kilo tomaten
  • 1 grote ui
  • Halve bol
  • Knoflook
  • Scheutje balsamicoazijn
  • Azijn
  • Handvol basilicumblaadjes
  • Zeezout
  • Zwarte peper naar smaak
  • Pikante paprikapoeder naar smaak
  • Oregano
  • Ongeveer een el olijfolie

 

Kofta balletjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 ei
  • Handvol peterselie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • Snufje pikante paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • Peper en zout naar maak
  • 3 el olijfolie

 

Shakshuka

  • Olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 grote rode paprika
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • Zout en peper naar smaak
  • Stevia poeder
  • 4 a 6 eieren
  • Gehakte peterselie en koriander

 

 

 Bereidingswijze:

Tomatensaus

  1. Snijd de ui in grove stukken en de knoflook in plakjes en zet aan de kant.
  2. Was en snijd de tomaten in parten.
  3. Was de basilicum en zet deze weg.
  4. Giet wat olijfolie in een ruime hapjespan en verhit dit op hoog vuur.
  5. Voeg de ui, knoflook, snuf pikante paprikapoeder en de oregano toe aan de olijfolie en roerbak deze tot de ui glazig is.
  6. Voeg de tomaten toe en roer deze door de ui mengsel.
  7. Strooi de peper en zeezout over de tomaat en sluit de pan met deksel en zet vuur lager.
  8. Laat ongeveer 10 minuten koken/pruttelen.
  9. Voeg de balsamicoazijn en de basilicumblaadjes toe en sluit de pan weer voor 5 minuutjes.
  10. Maak met de staafmixer het geheel tot een gladde saus.

 

Kofta balletjes

  1. Wanneer de tomaten in de pan zitten beginnen we met het kruiden van het gehakt en draaien van de balletjes.
  2. Voeg het gehakt toe aan een ruime kom.
  3. Snijd de ui heel fijn en was en hak de peterselie fijn en voeg beide toe aan het gehakt.
  4. Voeg nu alle droge kruiden toe aan het gehakt, inclusief out en peper naar smaak.
  5. Voeg het ei en de olijfolie toe en kneedt alles heel goed door elkaar.
  6. Draai balletjes iets kleiner dan een pingpongbal en zet aan de kant.

 


De shakshuka

  1. Meet een liter af van de tomatensaus.
  2. Snipper de ui en snijdt de paprika in blokjes.
  3. Snijd de knoflook heel fijn.
  4. Was en hak de peterselie en koriander fijn en zet aan de kant.
  5. Verhit in een ruime pan wat olijfolie en voeg hier de ui, knoflook en paprika aan toe. Bak dit ongeveer 2 minuutjes.
  6. Voeg nu de droge kruiden toe (exclusief zout en peper).
  7. Wanneer de ui glazig is voeg je al roerend de tomatensaus toe en de gehakte peterselie en koriander. 
  8. Strooi nu wat Stevia poeder erover en roer alles goed door.
  9. Leg de kofta balletjes verdeeld over de pan in de saus.
  10. Deksel erop en laat dit 10 minuten koken/sudderen.
  11. Proef wat saus en voeg eventueel nog wat peper/zout toe.
  12. Nu voeg je de eieren toe door de eieren per stuk te breken boven de pan op een vrij plekje.
  13. Sluit de pan en laat dit 7 tot 10 minuten staan.
  14. Serveer de Shakshuka op een mooi groot serveerbord door eerst wat ei en kofta te verdelen op het bord en daarover de saus te schenken. Garneer met wat grofgesneden koriander.

Smakelijk eten!