Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Visrolletjes met gestoofde groenten en aardappelpuree | Dinsdag 9 juli

Klinkt Smakelijk | Visrolletjes met gestoofde groenten en aardappelpuree | Dinsdag 9 juli

|

Week 2 is de week met Ferry Doedens als gastjury. In aflevering 2 van deze week heeft Karin visrolletjes met gestoofde groenten en aardappelpuree gemaakt in Klinkt Smakelijk. 


Dit recept is voor 3 personen en is te bereiden in 45 tot 60 minuten. 

Ingrediënten: 

  • 3 grote scholfilets (of 6 kleinere)
  • 600 gr aardappel (iets kruimig)
  • 300 gr pastinaak
  • Volle melk
  • Roomboter
  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • ½ knolselderij
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • Verse tijm (6 takjes van een plantje)
  • Verse platte peterselie (6 takjes van een plantje) + voor de garnering
  • 1 laurierblaadje
  • 2 goed rijpe rode paprika’s (ongeveer 300 gr schoongemaakt)
  • 12 plakjes chorizo (ongeveer 100 gram)
  • 1 dl visbouillon
  • Peper
  • Zout

 

 

 Bereidingswijze:

Mise en place

  1. Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd ze in kleine blokjes. Zet ze weg in een pan met koud water.
  2. Snijd de courgette, de knolselderij en de wortel in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  3. Snipper het sjalotje en de knoflook.
  4. Maak met keukentouw een bouquet garni van de tijm, peterselie en het laurierblad.
  5. Snijd de paprika en de plakjes chorizo in stukjes.
  6. Maak van bouillonpoeder of van een tablet bouillon. Je hebt ongeveer 1 dl nodig. Je kunt ook van de graten van de vis met wat restjes van de gesneden groente zelf een bouillon trekken. Zet de graten en de groenten net aan onder water. Laat aan de kook komen en laat 20 minuten koken. Schuim aan het begin van de kooktijd goed af. Zeef de bouillon na 20 minuten en kook hem daarna in tot een kwart. Dat duurt ongeveer een half uur.
  7. Ontvel, indien nodig, met een fileermes de scholfilets, controleer de vis op graten en verwijder eventuele graten met een gratenpincet.
  8. Doe peper en zout op de filets aan beide zijden, rol ze op met de vel kant naar binnen en zet ze vast met een cocktailprikker.
 
Groenten
  1. Zweet het sjalotje aan in een beetje olie of boter in een koekenpan.
  2. Voeg als het een beetje glazig is de knoflook, het bouquet en de stukjes winterpeen toe.
  3. Laat het geheel stoven met een deksel op de pan op een heel laag pitje.
  4. Voeg na een minuut of 10 de knolselderij toe en weer 5 minuten later de courgette.
  5. Laat nog 10 à 15 minuten doorgaren tot de groenten gaar zijn, maar nog wel beet hebben.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
 

Saus

  1. Verwarm de chorizo in de koekenpan en wacht de olie eruit komt.
  2. Zweet de paprika aan in die olie, voeg eventueel een klontje boter toe als er te weinig olie uit de chorizo komt.
  3. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat de paprika op heel laag vuur gaar stoven.
  4. Voeg na ongeveer 10 minuten 1 dl visbouillon toe.
  5. Als het paprika/ chorizo-mengsel gaar is, pureer je het mengsel met een staafmixer. Er ontstaat een grove saus. Houd je liever van een saus zonder stukjes, dan kun je het mengsel door een fijne zeef wrijven. Je krijgt dan een coulis van paprika/chorizo.
  6. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
 

Aardappels

  1. Kook de aardappels samen met de pastinaak gaar.
  2. Maak een puree door er eerst een blokje roomboter aan toe te voegen en daarna zoveel warme melk dat er een mooie puree ontstaat.
  3. Breng op smaak met peper en zout.


Vis

  1. Breng in een kookpan waar een stoommandje op past een laag van 3 cm water aan de kook.
  2. Plaats het stoommandje met de visrolletjes op het kokende water. Dek af met een deksel.
  3. Afhankelijk van de grootte stoom je de rolletjes gaar in 3 – 6 minuten.

Smakelijk eten!