Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Rendang dari potongan kedelai (rendang van soja) | Woensdag 14 augustus

Klinkt Smakelijk | Rendang dari potongan kedelai (rendang van soja) | Woensdag 14 augustus

|

Week 7 is de week met Heleen van Royen als gastjury. In aflevering 3 van deze week heeft Josephine rendang dari potongan kedelai (rendang van soja) gemaakt in Klinkt Smakelijk. 

Dit gerecht is voor 4 personen en is te bereiden in 60 minuten.

Ingrediënten: 

  • 200 gram sojabrokken
  • 2 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • Lombok (rode peper) naar smaak
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 2 cm verse laos
  • 4 cm verse kurkuma
  • 1 tl jinten (komijn)
  • 2 tl ketumbar (koriander)
  • 3 cengkeh (kruidnagel)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1/2 kayu manis (kaneelstokje)
  • 3 daun jeruk purut (citrusblad)
  • 1 daon salam
  • 1 blik santen (kokosmelk, 400 ml)
  • stukje tamarinde/assem 
  • 100 gram kokosmeel
  • Zout
  • Zonnebloemolie
  • 1 kopje water  

 

 

 Bereidingswijze:

  1. Neem per persoon ongeveer 50 gram sojabrokjes en laat ze 15 minuten weken in een schaal ruim heet water, laat daarna uitlekken en druk er nog wat vocht uit. Zet even apart.
  2. Was en snij de rode lombok fijn.
  3. Schil en snij de sjalotjes en de knoflook fijn.
  4. Week een stukje assem in een kommetje heet water, prak met een vork en druk in een zeef uit tot moes.
  5. Schil gember en kunyit heel dun en snijd in stukjes, wrijf in de vijzel tot pasta met de knoflook en sjalotjes (bumbu), voeg de droge kruiden toe en tot slot de assem, tot het een mooie pasta is.
  6. Verhit een ruime scheut olie in een wadjan of braadpan, en fruit de bumbu onder laag vuur met steeds omscheppen een minuut of 5. Voeg dan de sereh, citroenblaadjes en kaneel toe.
  7. Schep dan de sojabrokjes erbij boven iets hoger hoog vuur met wat zout. 10 minuten aanbraden en omscheppen. 
  8. Voeg dan de santen toe. Schep dit goed door.
  9. Laat op zacht vuur 15 minuten sudderen. Haal de kaneel eruit als je het begint te ruiken.
  10. Voeg een kopje dunne santen toe als het gerecht te droog staat en nog niet zacht is.
  11. Rooster en stamp het kokosmeel en voeg toe.
  12. Laat nog 10 minuten sudderen en zet dan het vuur uit.

Smakelijk eten!