Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Marokkaanse vis uit de oven met Turkse rijst en venkel | Vrijdag 16 augustus

Klinkt Smakelijk | Marokkaanse vis uit de oven met Turkse rijst en venkel | Vrijdag 16 augustus

|

Week 7 is de week met Heleen van Royen als gastjury. In aflevering 5 van deze week strijden de vier winnaars van de afgelopen vier dagen tegen elkaar om weekwinnaar te worden. In deze finale heeft Shireen Marokkaanse vis uit de oven met Turkse rijst en venkel gemaakt. 

Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen en is te bereiden in 75 tot 90 minuten.

Ingrediënten: 

Vis en marinade

  • 4 stuks witvis
  • 1 grote ui
  • sap van 1 citroen
  • 3 tenen knoflook
  • Zwarte peper & zout naar smaak
  • Kwart tl kurkuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl komijn
  • Handje koriander blaadjes
  • 3 el olijfolie 
 

Rijst

  • 2 kopjes rijst
  • 1 glas vermicelli
  • Klont roomboter
  • Bouillonblokje
  • El citroensap
  • Water

 

 

 Bereidingswijze:

Marinade voor de vis

  1. Snipper de ui en pers de knoflook uit.
  2. Roer de “droge” kruiden door de ui en knoflook inclusief peper en zout.
  3. Voeg de sap van de citroen toe en roer de olijfolie erdoorheen.
  4. Voeg de gesneden koriander toe en roer alles door elkaar.
  5. Pak een ovenschaal groot genoeg voor de vis.
  6. Wrijf de vis aan beide kanten in met de marinade en eventuele rest marinade kan on top.
  7. Zet de oven aan op 190 graden.

 


De rijst

  1. Smelt in een pan de boter met het bouillonblokje (geplet). Blijf dit roeren om verbranden te voorkomen.
  2. Wanneer boter gesmolten is voeg je de vermicelli toe en blijf je roeren tot de vermicelli wat verkleurd is.
  3. Voeg nu de rijst en peper en zout naar smaak toe en roer dit door de vermicelli.
  4. Giet er water overheen tot de rijst ongeveer 1 cm onder staat.
  5. Voeg nu citroensap toe.
  6. Bij koken deksel erop en gas laag. Voor ongeveer 15 minuten.
  7. Wanneer de deksel op de rijst gaat kan de vis de oven in voor 15 tot 20 minuten en begin je aan de venkel.
  8. Maak de venkel ‘schoon” en snijd deze in fijne reepjes.
  9. Verwarm in een hapjespan of een kleine wok de samen en bak hier de venkel in. 
  10. Bak/wok de venkel niet te lang het mag een bite houden.

Smakelijk eten!