Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Koerdische Biryani met kip | Woensdag 21 augustus

Klinkt Smakelijk | Koerdische Biryani met kip | Woensdag 21 augustus

|

Week 8 is de week met Shirma Rouse als gastjury. In aflevering 3 van deze week heeft Daniëlle Koerdische Biryani met kip gemaakt in Klinkt Smakelijk. 

Dit gerecht is voor 4 personen en is te bereiden in 50 tot 60 minuten. 

Ingrediënten:  

Rijst

  • 4 koffiekopjes basmatirijst
  • 1 ui
  • Klein handje vermicelli
  • Zout
  • Half koffiekopje zonnebloemolie
  • 3 tl Kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1.5 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl kaneel gemalen
  • 2 tl gemalen chilipepers
  • 1 tl citroenzuur 1 tl
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Fijngehakte bladselderij +/- handje vol
  • Fijngehakte platte peterselie +/- handje vol

 

Overig

  • Rozijnen geweld in water, éen koffiekopje
  • Amandelen rauw en gepeld, éen koffiekopje
  • 4 sjalotjes
  • Diepvries erwtjes, één koffiekopje
  • 3 groene pepers

 

Kip

  • 8 drumsticks
  • 50 gram zeezoutboter
  • Sap van een 1 citroen
  • 4 el gevriesdroogde kruidenmix
 

Aardappels in tomatensaus

 

  • 5 stuks vastkokende aardappels
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el tomatenpuree 2 eetlepels
  • 1.5 tl kerriepoeder 1.5 tl.
  • Citroenzuur snufje
  • Zout en peper naar smaak

 

 

Salade

 

  • IJsbergsla ongeveer een kwart van de krop.
  • 3 tomaten
  • Halve komkommer
  • 2 stuks Lente-ui
  • Selderij een half kopje fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap

 

 

 Bereidingswijze:

  1. Marineer de kip. Spoel de kip af onder de kraan. Pak een ovenschaal en vet de kip in met zeezoutboter, kruid met gemalen peper, gemalen chili, de kruidenmix en citroen. Meng alles in een ovenschaal. Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak dit in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal na 25 minuten het folie er af en bak het geheel nog 10 minuten voor een goudgele kleur.
  2. Was de rijst en laat deze even staan in warm water. Zorg er intussen voor dat je gekookt water klaar hebt staan. Snipper de ui en giet olie in de pan en laat deze warm worden, voeg dan de ui toe tot deze glazig is en daarna voeg je de vermicelli toe.
  3. Giet de rijst af.
  4. Als de vermicelli een mooi bruin kleurtje heeft gekregen voeg je de rijst eraan toe.
  5. Meng alles door elkaar en voeg zout toe naar smaak.
  6. Nu giet je kokend water over de rijst totdat deze ongeveer een vingerkootje onder staat. Wacht tot het kookt, roer een keer door en zet een deksel op de pan.
  7. Het vuur moet op de zachtste stand. Laat dit 10 min staan zodat de rijst het vocht kan opnemen. Na 10 minuten kan het gas uit, roer je nogmaals door en kan je de rijst wegzetten tot je het nodig hebt.
  8. Schil en was de aardappelen. Snijd deze in schijfjes van ongeveer een cm dikte.
  9. Zet de aardappelschijfjes net onder water met wat zout en breng aan de kook.
  10. Kook de aardappelen net niet gaar 8-10 min. En giet dan af.
  11. Laat in een pan de olie warm worden en voeg de tomatenpuree toe, bak dit even zodat het iets ontzuurd. Voeg de kerriepoeder toe en bak dit mee en voeg dan gekookt water toe ongeveer 150-200 ml. Zorg ervoor dat de tomatenpuree oplost, zodat er een gladde saus ontstaat, let op dit blijft dun. Voeg nu de aardappels toe en snufje citroenzuur. Nu voeg je peper en zout toe, proef tussendoor even of het genoeg op smaak is gebracht. Dit laat je nu zo’n 10 minuutjes pruttelen. Zet dit na deze 10 minuutjes weer uit.
  12. Voeg kokend water over de doperwtjes heen en laat staan.
  13. Rooster de amandelen in een koekenpan en zet apart.
  14. Bak de gewelde rozijnen in een koekenpan in een beetje olie en zet apart
  15. Snijd de sjalotjes in partjes en de groene peper in ringetjes dit ga je ook aanfruiten in een pannetje en zet je ook apart.
  16. Pak de wok en bak alle kruiden voor de rijst met uitzondering van het zout, de peper, de selderij en de blad petersie op gemiddeld vuur.
  17. Voeg dan nog 4 eetlepels toe van de tomatensaus (van de aardappels) en meng dit tot een soort van boemboe.
  18. Voeg nu langzaam de helft van de rijst toe en meng alles goed door elkaar.  Giet het water af van de doperwtjes en voeg dit toe aan de gele rijst. 
  19. Zet het vuur uit. Voeg de helft van de selderij en bladpeterselie toe samen met de helft van de rozijntjes, amandelen, sjalotjes en groene peper. De overige helft gebruik je bij de garnering.
  20. Nu zet je het vuur weer aan en warm je alles nog een keer goed door. Nu voeg je de overgebleven helft van de gekookte witte rijst toe en meng je alle door elkaar. Vuur op zacht en af toe omscheppen.
  21. Haal het folie van de kip af en laat deze mooi bruin worden.
  22. Snijd de ijsbergsla in kleine stukjes.
  23. Snijd de lente-ui in ringetjes.
  24. Snijd de komkommer en tomaten in kleine blokjes.
  25. Meng dit met de fijngehakte selderij, citroensap en zout en peper in een grote kom.
  26. Haal de kip uit de oven.
  27. Maak nu de borden mooi op, met de rijst en 2 drumsticks per persoon en gebruik de overige selderij, bladpeterselie, rozijntjes, amandelen, sjalotjes en groene peper om de 4 borden te garneren. Serveer dit samen met de kommetjes salade en aardappels.

Smakelijk eten!