Klinkt Smakelijk
Vandaag om 18:00
Klinkt Smakelijk | Gehaktballen op de Duitse manier met aardappelsalade | Donderdag 11 juli

Klinkt Smakelijk | Gehaktballen op de Duitse manier met aardappelsalade | Donderdag 11 juli

|

Week 2 is de week met Ferry Doedens als gastjury. In aflevering 4 van deze week heeft Susan gehaktballen op de Duitse manier met aardappelsalade gemaakt in Klinkt Smakelijk. 


Dit recept is te bereiden in 60 minuten. 

Ingrediënten: 

Ingrediënten gehaktballen: voor ca. 18 stuk

  • 500 gr half rund/half varkensgehakt
  • 300 rundergehakt
  • 200 ui gesnipperd
  • 2 eieren
  • 2 harde broodjes of Kaiser broodjes
  • Kopje melk
  • Peper/zout/nootmuskaat/paprika
  • Croma

 

Ingrediënten Duitse aardappelsla: Voor 4-6 personen

  • 800 gr vastkokende aardappelen, liefst in schil gekookt en gepelt
  • 2 sjalotjes
  • 300 gr zaanse mayonaise
  • 100 gr yoghurt of zure room
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 zoete sappige appels (bijvoorbeeld Pink Lady) kleingesneden
  • 1 zure augurk gesneden plus vocht hiervan
  • Bosuitje 1 à 2/ handvol fijne gesnipperde peterselie
  • Peper en zout

 

 

 Bereidingswijze: 

  1. Aardappelen van dezelfde maat liefst in de schil koken. Of voorgekookte vastkokende 10 minuten koken. De aardappels mogen niet te zacht/gaar worden!
  2. Kook 2 eieren 10 minuten.
  3. Bereid ondertussen het gehakt, daarvoor eerst de twee ‘oude’ broodjes in warme melk weken. Vocht uitknijpen als ze zacht zijn en fijnsnijden.
  4. Snipper de uien.
  5. Meng het gehakt in een grote kom met 2 rauwe eieren, de uien, het brood, peper, zout, nootmuskaat en paprika.
  6. Kneed en goed door en vorm van het gehakt ballen.
  7. Laat Croma in grote koekenpan zeer heet en bruin worden en leg de helft van de ballen voorzichtig in de pan en laat deze dichtschroeien.
  8. Maak met een vork of lepel de ballen platter zodat deze allen even dik zijn
  9. Zet de temperatuur iets lager.
  10. Draai de ballen om zodra deze donkerbruin zijn, dit duurt 3 tot 5 minuten.
  11. Tussendoor met een lepel wat braadvet over de ballen gieten.
  12. Laat de ballen op een bord met keukenpapier af koelen.
  13. Begin met het bakken van de tweede portie.
  14. Aardappelen afgieten en laten afkoelen, vervolgens pellen en in blokjes snijden.
  15. Eieren schillen en snipperen, sjalotjes snipperen en appels in kleine blokjes snijden. Alles in grote kom voorzichtig mengen met de mayonaise, yoghurt, augurk, 3 eetlepels augurkvocht. Peper, zout, peterselie en bosui toevoegen en proeven.

Smakelijk eten!