Klinkt Smakelijk
Klinkt Smakelijk | Cola Kip | Vrijdag 23 augustus

Klinkt Smakelijk | Cola Kip | Vrijdag 23 augustus

|

Week 8 is de week met Shirma Rouse als gastjury. In aflevering 5 van deze week strijden de vier winnaars van de afgelopen vier dagen tegen elkaar om weekwinnaar te worden. In deze finale heeft Marieke cola kip gemaakt. 

 Dit gerecht is voor 2 personen.

Ingrediënten:

De kip

  • 350 gram kippendijen (zonder bot, met bot neem je wat meer)
  • 1 blikje echte Cola (met suiker)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el sojasaus

 

Sambalboontjes

  • 500 g sperziebonen of gebruik 400 gram schoongemaakte sperziebonen
  • 1 ui
  • 2 el olie
  • 1 el sambal manis
  • 1 el ketjap manis

 

Snelle Pickels

  • Suiker
  • Zout
  • Rijstazijn
  • Groenten (komkommer, wortel radijs, rode ui, bieten etc.)

 

Rijst

  • Rijst
  • Kurkuma
  • Saffraan


  

 Bereidingswijze:

De kip

  1. Plaats de Coca-Cola, kip, knoflook en de sojasaus in de pan.
  2. Breng aan de kook en laat het vervolgens 45 minuten sudderen, zonder deksel. Draai de kip gedurende die tijd een paar keer om.
  3. Zodra je een dikke, plakkerige saus hebt (een beetje zoals warme appelstroop), haal je de pan van het vuur en haal je de kippendijen nog eens goed door het heerlijke plakkerige goedje, zodat ze helemaal bedekt zijn.



Sambalboontjes

  1. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat het puntje zitten. Kook de bonen in 8 min. beetgaar. Snijd ondertussen de ui in ringen. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat het puntje zitten. Kook de bonen in 8 min. Beetgaar.
  2. Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 5 min. Voeg de sambal en ketjap toe en verwarm nog 2 min.
  3. Giet de bonen af en voeg toe aan het uienmengsel. Schep om en serveer in een schaal.



Snelle Pickels

  1. Meng de suiker, zout en azijn in een pannetje en verwarm.
  2. Voeg de groenten toe (in dunne plakjes of reepjes) en voeg het azijnmengsel toe.
  3. Laat 10 minuten staan. Langer mag natuurlijk ook altijd.

 


Rijst

  1. Doe de rijst zonder te wassen met kurkuma en een saffraandraadje in een pan met ruim kokend water.
  2. Breng het water nogmaals aan de kook en laat 8 min. doorkoken.
  3. Giet de rijst af en laat nog 15 min. met de deksel op de pan staan.
  4. Schep voor het serveren nog even om.

Smakelijk eten!