Eén op de drie Nederlanders komt aan het einde van de maand geld tekort

Eén op de drie Nederlanders komt aan het einde van de maand geld tekort

|

Ruim vier op de vijf Nederlanders vindt dat hij goede grip heeft op zijn eigen geldzaken. Toch komt maar liefst een derde van Nederland aan het einde van de maand geld tekort. 39% van de Nederlanders heeft zelfs in de eerste week van de maand zijn geld al uitgegeven aan vaste lasten. Dit blijkt uit een panelonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Dynata in opdracht van Talpa Network. Het onderzoek is uitgevoerd voor het programma Hoeveel ben je waard?, waarin onder meer het inkomsten- en uitgavepatroon van Nederlanders centraal staat. Hoeveel ben je waard? is vanaf 4 juni om 21.30 uur te zien bij SBS6.

 

"In de praktijk zien we terug dat het flink tegenvalt hoeveel grip mensen op hun financiële situatie hebben”, zegt financieel coach Femke Hogema. “De meeste mensen schrikken wanneer ze geconfronteerd worden met hoeveel geld er nu daadwerkelijk binnenkomt en uitgaat."

Veel Nederlanders zijn ook nieuwsgierig naar de financiële situatie van hun omgeving. Maar liefst 70% is benieuwd naar waar andere mensen ‘het van betalen’. In Hoeveel ben je waard? kijkt Viktor Brand samen met financieel expert Femke Hogema en inboedel- en antiektaxateur Emiel Geurts binnen bij uiteenlopende gezinnen, die allemaal met de billen bloot gaan. Na een inschatting door henzelf wordt het volledige huishoudboekje doorgespit, het huis getaxeerd en de gehele inboedel op waarde geschat. Viktor onderzoekt daarbij of hun wensen voor de toekomst financieel haalbaar zijn. Hoe realistisch is de verbouwing van het huis of die geplande wereldreis over twee jaar? Blijkt hun situatie rooskleuriger dan vooraf ingeschat of verkeren ze onverwachts in grote financiële problemen? En, wat moeten zij doen – en laten – om hun dromen te kunnen verwezenlijken?

 

Uitzending: SBS6, wekelijks vanaf dinsdag 4 juni 21.30 – 22.30 uur.