Met deze 6 tips zijn vervelende fruitvliegjes voorgoed verleden tijd!

Met deze 6 tips zijn vervelende fruitvliegjes voorgoed verleden tijd!

|

Met dit warme weer vieren fruitvliegjes massaal feest in de keuken en rond de fruitschaal. Met deze 6 tips zijn fruitvliegjes voorgoed verleden tijd!

1. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur

Een schoon aanrecht, eettafel en kookplaat helpen om fruitvliegjes buiten te houden, maar gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur zoals citroen: daar houden fruitvliegjes juist van! Kies liever eucalyptus, lavendel of wat neutraals. Laat geen vieze vaat staan en pak elke dag een schoon aanrechtdoekje.

2. Eet fruit op tijd op

Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt. Laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen.

3. Doe etensresten en gft buiten in de groene bak

Gooi je etensresten in de gft bak buiten. Heb je een klein bakje op het aanrecht waarin je etensresten en schillen verzamelt? Leeg die dan een paar keer per dag in de grote bak. Zet je gft-bak op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

4. Schrik ze af met kruiden 

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren, zoals lavendel, basilicum, salie, dille, knoflook en kruidnagel. Zet daarom kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

5. Waai de fruitvliegjes weg

Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht.

6. Voorkom een broedplaats

Was je hand- en theedoeken vaak om te voorkomen dat ze vocht blijven vasthouden. Een vochtige theedoek is de ideale broedplaats voor fruitvliegen.