13 Tips wat je kunt doen tegen de warmte!

13 Tips wat je kunt doen tegen de warmte!

|

Nederland staat aan het begin van een officiële hittegolf. Daar zijn nog drie dagen voor nodig waarbij het in De Bilt 30 graden of meer is.


Van een hittegolf is sprake bij vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is.

Met deze extreme temperaturen is het belangrijk dat we extra goed op elkaar letten, maar we hebben ook een aantal tips wat je kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de hitte.

 1. Neem drinken mee voor onderweg, vooral water. Als je in een file terechtkomt is met deze warmte drinken meer dan noodzakelijk.
 2. Zet ’s avonds ramen en deuren tegen elkaar open zodat het even flink kan doorwaaien.
 3. Smeer je goed in. De UV-straling komt rond 7 uit en dat is hoog! De huid kan hierdoor erg snel verbranden.
 4. Drink veel water, ook als je geen dorst hebt en als het even kan 2 tot 3 liter per dag.
 5. Zoek de schaduw op.
 6. Een koud washandje in je nek kan erg verfrissend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook je je polsen onder de kraan houden, of je voeten in een bak met koud water.
 7. Sommige etenswaren zorgen ervoor dat zweetklieren worden gestimuleerd. Door hete pepers gaat je hartslag omhoog, je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet en hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen. Ook wordt het aangeraden om het gebruik van sigaretten, alcohol en cafeïne zoveel mogelijk te beperken.
 8. Probeer je niet op te winden over de warmte. Door je erover op te winden komt er stress vrij en dat verhoogt je hartslag. Je lichaam moet dan onbewust harder werken en daardoor krijg je het nog warmer!
 9. Draag luchtige en lichte kleding, zeker geen zwart! Een zwarte pet bijvoorbeeld wordt echt afgeraden, want hierdoor kan je hoofd oververhit raken!
 10. Eet fruit. Watermeloen, suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.
 11. Probeer zo min mogelijk make-up te gebruiken. Huidoliën en make-up hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. 
 12. Vergeet niet te eten. De warmte heeft meestal een negatief effect op je eetlust. Het is wel belangrijk om te blijven eten. 
 13. Vermijd zware inspanningen op de warmste uren van de dagHet RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11.00 en 16.00 uur. Zoek in die periode de schaduw op.

 

Houd verder de weersverwachting in de gaten. Een actueel overzicht en een voorspelling voor de komende dagen kun je vinden op PietsWeer.nl