Lopers Vierdaagse treffen maatregelen voor mogelijk tropische week

Lopers Vierdaagse treffen maatregelen voor mogelijk tropische week

Nijmegen maakt zich op voor de 101ste Vierdaagse. Burgemeester Hubert Bruls is er klaar voor en heeft er zin in, Johan Willemstein maakt zich op voor zijn allerlaatste Vierdaagse en natuurlijk is het de laatste dag waarop de startbewijzen opgehaald kunnen worden, waarbij altijd een paar pechvogels te laat zijn en de boot missen.

In cafés komen de laatste bierfusten binnen voor het wandelfestijn losbarst. Kortom, de sfeer in stad is goed.

Tropisch warm

Een of meer tropische dagen tijdens de Vierdaagse zijn niet langer een incident, maar een structureel probleem. Dinsdag viel de temperatuur nog wel mee. Met tussen de 22 en 26 graden was het goed te doen op de eerste dag.  Organisatie en wandelaars moeten er wel rekening mee houden dat het in de loop van de week warmer en benauwder kan worden.

Tot het begin van deze eeuw was een extreem warme Vierdaagse een uitzondering. De afgelopen tien jaar waren er echter bijna elk jaar wel tropische wandeldagen. In 2006 werd de Vierdaagse afgelast toen twee wandelaars op de eerste dag mede door de hitte waren bezweken. Vorig jaar waren er op de tweede dag zeer veel uitvallers en kregen honderden wandelaars hitteklachten onderweg.

Ook dit jaar lijkt de woensdag, de tweede wandeldag, een tropische dag te worden. Of de lopers eerder mogen starten of later mogen finishen wordt dinsdagmiddag besloten.

Een warmtemaatregel die al is genomen, is het omdraaien van de route op de eerste wandeldag. Voor het eerst lopen de wandelaars in de koele ochtenduren over de Oosterhoutsedijk. In de middaghitte kregen veel lopers op deze dijk problemen.

Willemstein raadt heel oude en heel jonge lopers aan om advies aan hun huisarts te vragen voordat ze op pad gaan. ''En vooral goed eten en drinken. Dat blijkt steeds weer een struikelblok als het warm is.”