‘Zeer gevaarlijke rij-omstandigheden, ga weg niet op’

‘Zeer gevaarlijke rij-omstandigheden, ga weg niet op’

|

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en roept weggebruikers op om maandagmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Volg het laatste nieuws via Hart van Nederland en Piets Weer.

Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, krijgen van de dienst het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wie toch de auto in gaat doet er goed aan rijstijl en snelheid aan te passen aan de omstandigheden op de weg. “Dat betekent voorzichtig rijden, snelheid matigen, afstand houden en niet onnodig van rijstrook wisselen”, aldus Rijkswaterstaat. Die vraagt weggebruikers bovendien strooiwagens de ruimte te geven.

LIVE BEELDEN VANUIT AMSTERDAM

Code Rood

Het KNMI heeft in het zuiden en midden van Nederland Code Rood gegeven vanwege 'grootschalige gladheid door sneeuwval'.

Code Oranje
Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven vanwege de sneeuw. Ook de komende nacht kan het overal glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Rijkswaterstaat zet voor de gladheidsbestrijding al het beschikbare materieel en personeel in. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde calamiteitenmachines gebruikt. Die bestrijden ijsplaten op de weg met een warme zoutoplossing.

Mensen die wel de weg op gaan moeten hun rijstijl aanpassen. Dat betekent voorzichtig rijden, snelheid matigen, afstand houden en niet onnodig van rijstrook wisselen.

NS: ‘Reis zo vroeg mogelijk naar huis’

De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen op het spoor.

“Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.”

De NS had de dienstregeling eerder al aangepast. Er rijden maandag veel minder treinen, die dan ook erg vol zijn.

Via: Hart van Nederland